Chalazion


Oogzorg met betrekking tot een Chalazion

Wat is een chalazion?

Dit is een zwelling van een talgklier (kliertje van Meiboom) in het ooglid. Per ooglid zijn er hier enkele tientallen van.
 

Oorzaak

Door het verstopt raken van de uitvoergang kan de talg niet meer naar buiten komen en hoopt zich op in het kliertje. Het is een steriele ontsteking, die soms gepaard kan gaan met een bacteriële ontsteking (infectie).
 

Verschijnselen

Een pijnloze of een pijnlijke zwelling, net boven of onder de rand van het ooglid. Het gehele ooglid kan in korte tijd rood en gezwollen raken.

 

Behandeling

Een beginnend chalazion kan het best behandeld worden met warme kompressen. Leg minimaal twee maal daags gedurende 15 minuten een in heet water (zodat de ellebooghuid dit kan verdragen) gedrenkte schone zakdoek/ washand op het gezwollen ooglid. Een bijkomende infectie kan met antibiotica en eventueel corticosteroïd‐houdende oogdruppels behandeld worden.   Indien het chalazion langere tijd bestaat wordt het onder lokale verdoving, door een sneetje in het ooglid verwijderd. Het sneetje wordt meestal aan de binnenkant van het ooglid gemaakt, zodat er niets van de buitenkant te zien is als het wondje genezen is. In een aantal gevallen kan de oogarts ook kiezen om ontstekingsremmende middelen (corticosteroiden) in de zwelling te spuiten. Direct na de behandeling mag de patient geen auto rijden.

Een chalazion kan éénmalig zijn, het kan echter ook voorkomen dat op een andere plaats in het ooglid opnieuw een chalazion ontstaat. Dit wordt dan op de zojuist beschreven wijze behandeld.
 

Preventieve behandeling

Indien iemand vaker een chalazion krijgt, dan kan dat een uiting zijn van een niet optimale samenstelling van de afscheiding die door de Meiboomkliertjes wordt afgescheiden. Vaak kan een sterke verbetering worden bewerkstelligd door het toevoegen van omega-3 vetzuren aan het dagelijks dieet. Een goede en veilige bron van omega-3 vetzuren is gebroken lijnzaad, één of twee eetlepels per dag.
 

Tot slot

Niet alle informatie in deze folder is noodzakelijk op u van toepassing. Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, stel deze dan aan uw eigen oogarts. Deze folder is grotendeels tot stand gekomen onder redactie van de Commissie Patiëntenvoorlichting van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG) 2014. Zie www.oogheelkunde.org voor gedetailleerde informatie en/of volledige foldertekst: Chalazion.